Evernote – programmet du bare må ha!

Dersom du las min anmeldelse av Smartboka, fikk du kanskje med deg at det er tre-fire program som jeg er avhengig av – ikke bare fordi de letter hverdagen min, men også fordi de letter kommunikasjon og samhandling med elevene mine og ikke minst gir elevene et vitalt verktøy i deres hverdag. Ett av disse program Evernote.

Skal vi håndtere den digitale informasjonsstrømmen på en god måte, trenger vi verktøy som lar oss lagre og organisere all informasjon som vi selv vurderer som sentral. Slik kan vi effektivt finne tilbake til den når vi trenger den, og ikke minst kan vi dele den med hvem som helst. De ressursene som er organisert av oss selv, er ofte den beste kilda til informasjon av høy kvalitet.Evernote er et slikt produkt, og mest sannsynlig det produktet Microsoft var inspirert av da de laget sitt OneNote – et program Eva Bratvold introduserte meg for på et kurs i 2009. Jeg ble straks bergtatt av mulighetene og OneNote var med meg et par års tid. Elevene fikk både sine kilder, oppgaver og spørsmål elektronisk via programmet. Nei, enkelt var det ikke, heller tungvint, viste det seg. Microsoft har ikke åpne kildekoder, noe som hindrer dem i å trekke til seg innovative ideer som skaper brukervennlige, kjappe og enkle program.

Da jeg kom over Evernote i 2010, hadde jeg to års brukererfaring med OneNote. Det var en rekke ting som irriterte meg med det programmet; ting var unødvendig kompliserte, programmet krevde unødvendig mange operasjoner og det var langt fra så brukervennlig som jeg ønsket meg det. Det som kjennetegner de beste tjenestene, er at de er lett tilgjengelig på mange plattformer. I tillegg er de enkle i bruk, brukervennlige, de lagrer automatisk og delinga er enkel og tar kort tid. All min skepsis til et nytt "Note"-program var med meg da jeg lasta ned Evernote.

Hensikten med OneNote og Evernote er å hjelpe til med å organisere arbeidet ditt. Du kan tenke deg programmet som en diger A-4 perm der alt du lagrer legges inn under ulike skilleark – for eksempel Norsk, Historie og Religion. Under hvert av disse skillearka, kan du igjen sortere i for eksempel Språk, Noveller, Orddeling, Oppgaver eller andre emner som du selv definerer. Du lager altså ditt eget arkiv-system og lagrer dette i skya. Det er her nytten og arbeidsbesparelsen kommer inn.

Det fins en rekke tilleggsfunksjoner i Evernote, som at du kan snakke (chatte), spille inn lyd eller video, du kan holde orden på avtaler og bli varsla og ikke minst så kan du dele alt – med hvem du vil. Delefunksjonen gir deg en rekke muligheter, også at du kan dele direkte til sosiale arenaer raskt og problemfritt.

I tillegg til alt over, er det en fantastisk funksjon som lar deg klippe ut artikler, fotografi eller annet som er viktig å spare på da det kan komme til nytte seinere. Denne funksjonen alene – kalt WebClipper – gjør Evernote til et uvurderlig produkt. Det fins flere program som lar deg klippe ut artikler og lignende, som for eksempel Pocket, men ingen er i nærheten av å ha de samme mulighetene som Evernote har i tillegg til klippe-funksjonen.

Som norsk-lærer liker jeg ikke å dele artikler uten å ha lest nøye gjennom dem først. Som regel er det en rekke skrivefeil eller andre skavanker som det er vesentlig å få retta opp i. Jeg liker å presentere lytefrie tekster til elevene. I tillegg kan det være at artikkelen er lang, og derfor trenger ei oppstramming eller nedkorting. Jeg har også muligheten til å lage spørsmål til teksten, og skrive dem inn for eksempel i slutten av artikkelen. Når jeg er ferdig, deler jeg den lett med elevene.

Jeg har Evernote installert på alle PC-er, nettbrettet og mobilen. Det gir meg tilgang til alt mitt lagra materiell til enhver tid, og dermed muligheten til å jobbe med tekstene. Jeg kan justere spørsmål eller legge til spørsmål. Dersom jeg leser en artikkel på mobilen, legger jeg den til i Evernote ved hjelp av ett eneste klikk.

Fem grunner til å installere Evernote:

1) Programmet åpner raskt og er enkelt å bruke

2) Alt du gjør lagres automatisk og synkroniseres på alle dine plattformer

3) Du kan klippe ut artikler, ta notater og lese dem hvor som helst når som helst

4) Du deler enkelt med hvem du vil

5) Basis-versjonen er gratis