Elever konkurrerer om å bli best i biologi

Landets beste elever i biologi konkurrerer denne uken om å få delta i den internasjonale finalen av Biologiolympiaden. Finaleuken består av intens undervisning ved Universitetet i Oslo, hvor pensumet er stort og det faglige nivået høyt.

De 16 beste elevene i biologi i Norge er klare for Biologiolympiaden 2019. Foto: Åslaug Brynildsen, UiO.
De 16 beste elevene i biologi i Norge er klare for Biologiolympiaden 2019. Foto: Åslaug Brynildsen, UiO.

Stor prestisje å vinne Biologiolympiaden

Den Norske Biologiolympiaden er en nasjonal kunnskapskonkurranse i biologi for elever på videregående skole, og vinnerne går videre til den internasjonale finalen i Ungarn. Denne uken er det nasjonal finale ved Universitetet i Oslo, som gir elevene en smakebit på hvordan undervisningen foregår på et universitet..

Finaleuken består av intens undervisning hvor pensumet er stort og det faglige nivået høyt. Noen av Norges fremste professorer og forskere, fra ulike fagfelt ved Universitetet i Oslo, skal undervise elevene gjennom uken. Selve finalen avholdes fredag 29. mars og vinnerne blir annonsert samme dag.

Landets beste elever i biologi

Elevene har først vært igjennom to runder med testing. Første runder tester elevene i naturfags- og biologi 1 pensum. Under 10 % av elevene kommer videre til neste runde som tester elevene i biologi 2 pensum. Av disse er det 16 elever som inviteres til en intensiv finaleuke ved Institutt for biovitenskap. Disse elevene får undervisning fra forskere ved instituttet som er noen av landets beste innen sitt felt. 

"Det er viktig å huske på at disse elevene da må lese hele pensum på egenhånd da de ikke er ferdig med pensumet i januar når prøven er." – Tone Fredsvik Gregers, Skolelaboratoriet for biologi.

Finaleuke med intensiv undervisning

Av disse er det 16 elever som inviteres til en intensiv finaleuke ved Institutt for biovitenskap. Disse elevene får undervisning fra forskere ved instituttet som er noen av landets beste innen sitt felt. Nivået på undervisningen ligger på første års bachelor i biovitenskap, og i løpet av 4 dager er de innom fysiologi, cellebiologi, mikrobiologi, genetikk, biokjemi, bioteknologi, økologi, evolusjon og adferd. I tillegg har de en økt med labarbeid.

"Mange av de elevene som kommer til finaleuken er elever som får karakteren 6 i biologi og som er genuint interessert i faget. Elevene har ofte en enorm kapasitet, de er nysgjerrige og mottakelige for mengden informasjon de får i løpet av uken." - Tone Fredsvik Gregers

Konkurransen avholdes for fjerde gang i 2019 og vinnerne får muligheten til å delta i den 30. internasjonale finalen som i år skal være i Szeged, Ungarn. Konkurransen holdes for å fremme interesse og kunnskap om biologifaget, i tillegg til å gi en spennende og annerledes utfordring til elever i videregående skole.

Åtte fylker representert

Åtte fylker er representert (Akershus, Aust-Agder, Hedmark, Hordaland, Oslo, Rogaland, Trøndelag, Østfold) i årets finale.

Elevene som kommer til finalen er allerede blant landets beste biologi-elever: i første kvalifikasjonsrunde for Biologiolympiaden 2019 var det 990 elever fra 70 forskjellige skoler. Av disse gikk 85 elever videre til runde 2, og de 16 beste herfra kommer til Blindern i uke 12 for å delta i den norske finalen.

"På eksamen på fredag forventes det at de har et kunnskapsnivå som tilsvarer en student som har gått hos oss ett år. Det er enormt krevende, men erfaringsmessig syns elevene de har en utrolig fin uke hvor de endelig får muligheten til å virkelig bli utfordret." – Tone Fredsvik Gregers

Internasjonal finale i Ungarn

De fire beste fra den norske finalen får delta i den internasjonale finalen i Szeged, Ungarn, denne sommeren, og nivået er svært høyt. Norge har tidligere fått hederlig omtale, og kanskje blir 2019 året en Norsk elev for første gang tar medalje i konkurransen.

Institutt for biovitenskap er vertskap for finalen, og bidrar med ressurser.

Det arrangeres også olympiader i andre fagfelt, blant annet kjemi og fysikk, omtrent samtidig.

Informasjon fra universtitetets nettsider: http://www.mn.uio.no/ibv/om/biologi-ol/

Konkurransens Facebook-side: https://www.facebook.com/BiologiOL/